→Besinlerin enzimler yardımıyla parçalanarak ATP sentezlenmesine fermantasyon denir.
→Fermantasyon sitoplazmada gerçekleşir.
→Fermantasyonda besinler tam olarak parçalanmadığından fazla miktarda ATP üretilmez.
Fermantasyon; laktik asit ve etil alkol fermantasyonu olmak üzere iki gruba ayrılır.
Laktik asit fermantasyonu:
→Yoğurt bakterilerinde ve insanların çizgili kaslarında gerçekleşir.
Glikoz --------------> 2 Laktik asit + 2 ATP
(C6H12O6)
Not:
→Laktik asit fermantasyonu, çizgili kaslara yeteri kadar oksijen gitmediğinde gerçekleşir.
→Oluşan laktik asit, kas yorgunluğuna yol açar.
Etil alkol fermantasyonu:
→Bazı bakterilerde ve maya mantarlarında (bira mayası, hamur mayası, şarap mayası...) görülür.
Glikoz --------------> 2 Etil alkol + 2 CO2 + 2 ATP
(C6H12O6)
Laktik asit fermantasyonu ile etil alkol fermantasyonu arasındaki farklar:
DERS KİTABI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder