Bütün canlıların yaşamsal faaliyetleri için enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerji ihtiyacı besinlerle karşılanır. Bütün enerjilerin kaynağı güneştir. Güneş ışınları ile gelen enerji fotosentez olayı ile besinlere aktarılır. Canlılar bu enerjinin bir kısmını kullanır, bir kısmını depo eder. Besin zinciri sayesinde bir canlıdan diğer canlıya vücudunda depo ettiği bu enerji aktarılır.
Besin zinciri: Ekosistemde bulunan canlıların birbirini tüketmesi ile oluşan zincirdir.
Besin (enerji) piramidi: Besin zincirinin en alt basamağından başlayarak dikey dizilmesidir.
Besin piramidinin özellikleri (Aşağıdan yukarıya doğru)
* Aktarılan enerji azalır (Yaklaşık %10 u aktarılır)
* Biyokütle azalır. (Canlıların toplam kütlesi)
* Canlıların vücudunda biriken zehir miktarı artar.
* Canlı sayısı azalır.
* Canlı büyüklüğü artar.
Üretici canlılar (Ototroflar)
Kendi besinini kendi yapan canlılardır. Üretici canlılar inorganik maddeler ve güneş enerjisi ile besin üretir. Üretici canlılar güneş enerjisindeki enerjiyi kimyasal enerjiye dönüştürür. Besin zincirinin ilk basamağında her zaman üreticiler bulunur.
Tüketici canlılar (Heterotroflar)
Besinlerini dışarıdan hazır olarak alan canlılardır. Tüketiciler etçil, otçul, hem otçul hem etçil olmak üzere üç çeşittir.
Ayrıştırıcılar (Saprofit, çürükçül)
Bunlar bakteri ve mantarlardır. Ölü canlılar ve canlı atıklarını parçalayarak beslenirler. Bu sayede canlıların toprağa karışmasını sağlar. Madde döngüsü tamamlanmış olur.
Ayrıştırıcı canlılar da tüketicidir.
Üreticilerden tüketicilere doğru gidildikçe aktarılan besin (enerji) miktarı azalmaktadır. Her basamakta enerji %10 aktarılır. Enerjinin büyük bir kısmı yaşamsal faaliyetlerde kullanılmaktadır. Canlı yapısında çok az bir kısmı depo edilmektedir.
ANİMASYON
DERS KİTABI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder